Pristatymas į visus LP Express paštomatus tik 1.59 Eur ! O perkant už 50 Eur ir daugiau pristatymas NEMOKAMAS !

    Kuo skiriasi ekologiški džiovinti vaisiai nuo įprastų?

    Ekologiški ir įprasti džiovinti vaisiai yra gardus užkandis, kurį patogu nešiotis su savimi ir panorėjus pasmaguriauti. Tačiau yra didelis skirtumas kaip vieni ir kiti auginami, apdorojami ir kokie produktai naudojami jų gamybai. Šiame straipsnyje trumpai panagrinėsime, kuo skiriasi ekologiški džiovinti vaisiai nuo įprastų džiovintų vaisių ir kodėl būtent ekologinės gamybos džiovinti vaisiai yra vertingesnis ir geresnis pasirinkimas.

      

    Džiovinti vaisiai yra ne tik skanus užkandis, bet ir puikus maisto šaltinis, kuriame yra daugybė gerųjų maistinių medžiagų naudingų žmogaus organizmui. Šiuolaikinis žmogus vis labiau domisi natūralumu ir sveikata, todėl didėja susidomėjimas maisto produktų kilme ir taip kaip jie yra gaminami. Tai skatina atkreipti dėmesį į ekologiškus džiovintus vaisius, kurie tampa vis populiaresni.

      

    Taigi, kas iš tikrųjų skiria ekologiškus džiovintus vaisius nuo įprastų džiovintų vaisių? Štai keli pagrindiniai skirtumai tarp ekologiškai džiovintų vaisių ir įprastų džiovintų vaisių:

       

    Vaisių auginimo skirtumai

    Ekologiški vaisiai yra auginami pagal ekologiškus žemės ūkio principus, be cheminių pesticidų, trąšų ar herbicidų. Jie auginami naudojant natūralius, ekologiškus metodus, kad būtų išvengta kenksmingų cheminių medžiagų poveikio tiek augalams, tiek aplinkai.

    Tuo tarpu įprastai auginami vaismedžiai ar vaiskrūmiai gali būti ir dažnai yra apdorojami pesticidais – natūrali ar chemiškai susintetinta medžiaga, skirta kovoti su kenkėjais, parazitais ar piktžolėmis. Pesticidų likučiai, esantys augalinės kilmės produktuose, kelia pavojų žmogaus sveikatai. Vis dėlto, pesticidų naudojimas ir kiekis yra griežtai reglamentuojamas. Europos Sąjungoje ir Lietuvoje pesticidų likučių didžiausią leistiną koncentraciją reglamentuoja Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas.

     

    Džiovintų vaisių apdorojimo procesas

    Ekologiški vaisiai yra džiovinami naudojant natūralų džiovinimo būdą, t.y., naudojant saulę ar šilumą, tai padeda vaisiuose išlaikyti daugiau natūralių maistinių medžiagų ir skonio savybių.

      

    Įprasti džiovinti vaisiai gali būti apdoroti konservantais, saldikliais bei dažikliais, siekiant pagerinti jų išvaizdą ir išlaikyti jų ilgesnį galiojimo laiką. Pavyzdžiui, natūralūs džiovinti abrikosai yra rudos, nelabai patrauklios spalvos. Tačiau parduotuvėse apstu gražių ryškių oranžinės spalvos džiovintų abrikosų. Tokia spalva išgaunama konservanto - sieros dioksido (E220) pagalba, kuris neleidžia džiovintam vaisiui sugesti, paruduoti bei stabdo bakterijų dauginimąsi. Daugiau apie sieros dioksidą galite paskaityti čia:   http://www.konservantai.lt/e220-sieros-dioksidas

      

    Dažnai įprasti džiovinti vaisiai yra išmirkomi cukruje ar kitame saldiklyje. O tokie beveik niekuo nesiskiria nuo saldainių. Tad jeigu sudedamosiose dalyse pirmas ar antras ingredientas yra cukrus, tai reiškia, kad pasirinkote ne natūralius džiovintus vaisius, o išmirkytus saldiklyje. Dažniausiai cukruje mirkomi džiovinti kiviai, papajos, melionai, spanguolės, ananasai bei mangai.

      

    Galiausiai įprastuose džiovintuose vaisiuose yra papildomų riebalų ir aliejaus. Aliejus džiovintiems vaisiams padeda išlaikyti minkštą tekstūrą arba atvirškčiai naudojamas suteikti traškesio, pavyzdžiui, džiovintų bananų traškučiams. Apdoroti aliejumi, džiovinti vaisiai atrodo sultingesni, labiau blizga, prailgėja jų galiojimo laikas. Tokie pridėtiniai aliejai gali padidinti suvartojamų kalorijų kiekį. Be to gamintojų dažniausiai naudojami pigiausi, smarkiai perdirbti ar net hidrinti riebalai, kurių mūsų mityboje išvis neturėtų būti.

      

    Sertifikavimas

    Ekologiški vaisiai yra sertifikuoti pagal ekologinio žemės ūkio standartus ir yra žymimi atitinkamais sertifikavimo organizacijos ženklais. Ekologinis ženklinimas etiketėse garantuoja, jog išsirinktas produktas buvo augintas, apdorotas ir platinamas pagal visus ekologinės gamybos reikalavimus. Tad svarbu atkreipti dėmesį ne tik į pavadinimą, bet ir į ženklinimą, nes būtent ženklinimas nurodo, jog produktas yra ekologiškas.  

      

      

    Taigi, renkantis džiovintus vaisius reiktų paskaityti etiketėje pateiktą informaciją ir įsitikinti, kad sudėyje nėra pridėtinio cukraus, konservantų ar aliejaus. O jei šių ingredientų yra, suprasti, jog pasirinktas produktas naudingų maistinių medžiagų turės mažai arba jų visai neturės. Na, o ekologiškas produktas visada saugus pasirinkimas, užtikrinantis, švarią sudėtį.

Lankytojų komentarai

Naujas komentaras

Komentuoti gali tik registruoti vartotojai

Užsiregistruokite arba Prisijunkite